Menu Sluiten

Kies Gerard Bosman als PvdA partijvoorzitter voor een linkse verkiezingsoverwinning

Vorige week bleek er opnieuw veel potentie te zijn voor een fusiepartij van PvdA en GL (zie het recente rapport van I&O research). Zo’n partij zou nu maar liefst 17% van alle stemmen halen. Ze zou dan op ongeveer gelijke grootte met de huidige grootste partij komen, de VVD, met 28 à 32 zetels. Veel meer dan de optelsom van de huidige zetels van PvdA en GL in de Tweede Kamer (17 zetels).

Opnieuw blijkt een linkse samenbundeling electoraal een grote aantrekkingskracht uit te oefenen. De extra zetels komen vooral van D66, SP en de PvdD. Ik ben ervan overtuigd dat dit nog veel beter kan, zeker als we tenminste ook de SP betrekken:

 • Veel mensen zijn voor sociaaldemocratische, linkse oplossingen
 • Er is veel bewijsmateriaal dat neoliberaal rechts en extreemrechts beleid niet werkt, en onze recepten wel (succes van de verzorgingsstaat en het Rijnlands model)
 • Rechts heeft er een puinhoop van gemaakt. Dat wordt steeds zichtbaarder. Evenals hun gelieg en gedraai daarover. Iedere moraliteit lijkt zoek

Doel moet zijn dat een links blok van tenminste PvdA-GL-SP de grootste is en dat er op links breed een meerderheid behaald wordt. Dat is wel degelijk haalbaar. Het begint met onszelf daarvan te overtuigen. De kiezer zal ons niet volgen, als we daar zelf niet in geloven.

Wil links winnen dan moet men:

 • Hecht samenwerken
 • Vizier richten op rechts
 • Aanvallend en inhoudelijk zijn

Er is geen tijd te verliezen. De problemen in onze samenleving schreeuwen om linkse oplossingen. Vooruitlopend op een linkse fusie is het nodig om nu, direct, links breed te gaan samenwerken.

Als ik partijvoorzitter van de PvdA wordt dan is dit mijn plan voor de overwinning op rechts:

 • Nu direct een breed links schaduwkabinet vormen met zichtbare politici die linkse alternatieven voor rechts beleid presenteren, met tenminste PvdA, SP en GL. Stoppen met ieder gekissebis onderling;
 • Presenteer daarbij een gezamenlijke linkse (en dus niet alleen progressieve) inhoudelijke agenda, met grote gedurfde ideeën voor:
  • nieuwe solidaire stelsels voor werk en inkomen, belastingen, volkshuisvesting, en de publieke sector
  • reguleer van de markt voor snelle, eerlijke verduurzaming, eerlijke handel in plaats van vrijhandel en sociale bescherming en solidariteit,
  • een herstel van de rechtsstaat met een nieuw sociaal contract, nieuw systeem van rechtsbescherming en herstel van menselijke maat, waarbij burgers fatsoenlijk en met respect bejegend en behandeld worden in plaats van gecriminaliseerd en opgejaagd,
  • een inclusieve samenleving met strijd tegen alle discriminatie en voor mensenrechten, juist ook voor minderheden;
 • Zoals Klaver en Ploumen eerder aangaven geven we geen enkele gedoogsteun meer aan huidig demissionair en eventueel rechts minderheidskabinet, ook geen steun aan begrotingen, geen dealtjes in ruil voor steun verwerven voor linkse voorstellen. Als ze steun van links willen dan vraagt dat volwaardige deelname in een kabinet en een behoorlijk links regeerakkoord;
 • Gezamenlijk acties organiseren (van zwartboeken en meldpunten, demonstraties en manifestaties tot politieke stakingen, blokkades en bezettingen) met maatschappelijke organisaties (vakbeweging, woon- en huurdersorganisaties, milieubeweging, mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties, etc.), waarbij we vooral ook organisaties van ervaringsdeskundigen zichtbaar maken en naast hen staan. We maken een zo breed mogelijk front. We zijn niet bang zijn voor harde actievormen;
 • We vallen ook extreemrechts expliciet aan. Ontmaskeren hun fake-oplossingen. We benoemen wat ze zijn: neofascisten. Geen tolerantie voor intolerantie meer toestaan;
 • We zijn niet bang voor nieuwe landelijke verkiezingen. Ze bieden ons een kans voor een veel beter resultaat. Er is genoeg schandaligs gebeurt sinds 17 maart jl. om de kiezer opnieuw om een uitspraak te vragen;
 • We bereiden nu al die verkiezingen voor. Met een inhoudelijk links, ambitieus en inspirerend stembusakkoord en de afspraak elkaar niet los te laten. Waar mogelijk gaan we al verder, bijv. met gezamenlijke lijst;
 • We bereiden een aanvallende, inhoudelijke campagne voor. Met veel actie op straat, in de wijk, in de publieke sector, in de bedrijven. Laat voelen dat we voor echte, beslissende keuzes staan voor urgente problemen.

De handschoenen moeten uit. Samen met u kunnen we rechts verslaan! Ga samen met mij het gevecht aan, samen linksom!

Gerard Bosman is kandidaat PvdA partijvoorzitter

NB: Het rapport van I&O research vindt u HIER.

Skip to content