Menu Sluiten

Campagnenotities

Zondag 12 september begon met de grote demonstratie van het Woonprotest in Amsterdam. Geweldige, strijdbare sfeer, zo’n 15.000 demonstranten, jong en oud verenigd. Ik reed er heen met o.m. Ahmed Abdilahi, strijder in de Rotterdamse Tweebosbuurt en lid van mijn campagneteam. Deze postbode van Somalische afkomst ziet scherp wat er gebeurt aan tweedeling en discriminatie in zijn buurt. Hij ziet hoe de arme mensen uit hun woning en uit hun wijk gejaagd worden, hoe goede woningen gesloopt worden en er dure woningen en rijke mensen voor in de plaats komen. De wijk ‘verbeteren’ op deze manier is ronduit schandalig.

Ook in Amsterdam gebeurt dit, zoals de actievoerders uit Amsterdam-Noord getuigden op het podium. Ahmed is het gelukt om de PvdA Rotterdam langzaam de draai te laten maken, weg van dit asociale woonbeleid. Maar onze PvdA neemt nog steeds niet voluit afstand van de Rotterdamwet en de gentrificatie van de grote steden, waarin voor gewone mensen steeds minder plaats is.  Ik pleit al jaren hiervoor, maar de woonparagraaf in ons verkiezingsprogramma noemt het nog steeds niet.

Dat maakt de steun aan de demonstratie ook een beetje halfslachtig. Dit want de organisatoren van de demonstratie zijn wel heel duidelijk hierover. Dat geldt ook voor de enorme woonongelijkheid en de structurele oorzaken van de prijsexplosie van woningen: extreem veel subsidie aan woningbezitters en belasting op sociale verhuur, bijvoorbeeld. Het is als olie gieten op een brandend huis.

Ik schreef erover in mijn artikel over Woonongelijkheid (zie https://gerardbosman.com/2021/09/10/stop-de-woonongelijkheid/).

Met Ahmed en zijn vriend bij het Woonprotest

Zie hier ook een mooie impressie van het woonprotest, gemaakt door mijn teamlid Gerard van Oosterhout uit Zoetermeer:

Deze week ook weer vele debatten. Zaterdag 11 september in gemeente Nissewaard, een erg leuke bijeenkomst met goede opkomst en warm onthaal. Mijn boek werd goed verkocht en er was veel belangstelling.

Toen zondagavond in De Effenaar in Eindhoven. Het eerste landelijke debat. Spannend, maar het ging goed. Voor een impressie zie:

En dan maandag al het tweede landelijke debat in Leiden. Het debat werd voorafgegaan door een interessant werkbezoek aan het opbouw- en jongerenwerk in een volkswijk in de sleutelstad. Inspirerende inzet van de professionals, maar ook duidelijk hoe moeilijk ze het hebben. Gelukkig heeft de gemeente met een PvdA wethouder niet gekozen voor bezuinigingen, maar je ziet en hoort dat er meer nodig is.

Het debat ‘s avonds in De Burcht was wederom spannend. Dit keer o.l.v. Gerdi Verbeet. Het partijbureau doet ontzettend zijn best de zaak professioneel te organiseren en gelijk speelveld te waarborgen. Toch blijft het lastig een goed debat te houden met acht kandidaten in anderhalf uur. Je voelt dat je zoveel meer had willen zeggen en de verschillen duidelijker had willen maken. Ik hoop maar dat de oplettende kijker en luisteraar de verschillen opmerkt.

Voor een impressie zie:

Skip to content